Navodila za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih prostorov

Navodila so namenjena le za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih prostorov (npr. pisarne, uradi, transportna sredstva, šole itd.), kjer se je zadrževala oseba s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 več kot 15 minut, in za sanitarije, ki jih je uporabila. Navodila niso namenjena za prostore, ki jih je bolnik uporabil samo za prehod.

Pred začetkom čiščenja se zaščitimo z ustrezno osebno varovalno opremo (OVO):

  • maska FFP3;
  • očala ali vizir;
  • vodoodporna obleka z dolgimi rokavi za enkratno uporabo;
  • rokavice za enkratno uporabo;
  • kapa za enkratno uporabo.

Pravilen postopek oblačenja in slačenja OVO je prikazan na naslednji povezavi.

Priporočena OVO je namenjena za enkratno uporabo.

Površine prostorov, kjer se je zadrževala oseba s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, najprej očistimo in nato še razkužimo. Pri uporabi čistilnih in razkužilnih sredstev upoštevamo navodila proizvajalca.

1. ČIŠČENJE
Za čiščenje površin uporabimo vodo in čistilna sredstva, ki jih običajno uporabljamo. Skrbno očistimo površine, ki se jih osebe pogosto dotikajo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, potezna vrvica oziroma gumb za splakovanje stranišča, pipe umivalnikov, tipkovnice, slušalke, svinčniki za souporabo za stranke ipd.). Prostor med čiščenjem zračimo (odprta okna). Tekstil (npr. posteljnino, zavese itd.) operemo na temperaturi 60°C z običajnim detergentom za perilo in ga posušimo v sušilnem stroju ali ga prelikamo. Tkanine, ki ne prenesejo visokih temperatur, peremo z dodatkom sredstva za razkuževanje (npr. belilno sredstvo na osnovi natrijevega hipoklorita ali drugo sredstvo za tekstil s podobnim učinkom).

2. RAZKUŽEVANJE
Po čiščenju razkužimo površine z 0,1% raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita (npr. varikina). Na voljo so različne koncentracije natrijevega hipoklorita. Dodajanje vode je odvisno od koncentracije natrijevega hipoklorita v belilnem sredstvu. Da dobite ustrezno koncentracijo za razkuževanje, sledite navodilu za redčenje v tabeli spodaj.

Priprava 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita iz belilnega sredstva (npr.varikine), ki ga imamo na voljo:

% natrijevega hipoklorita na embalaži belilnega sredstva Kol.belilnega sredstva (ml) Kol.potrebne vode (ml) Celotna količina dobljene 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita (ml)
1 % 1000 9000 10000
2 % 500 9500 10000
3 % 333 9677 10000
4 % 250 9750 10000
5 % 200 9800 10000

 

Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 % etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 70 % etanol, so dostopna v prosti prodaji.

Po končanem čiščenju in razkuževanju OVO pravilno slečemo. OVO se zavrže kot infektivni odpadek.

Priprava razkužila (pdf plakat), dosegljivo na naslednji povezavi.

 

Vir: NIJZ