6. izbor za nagrado Zlati kamen

zlatikamen

Kaj prinaša Zlati kamen 2017?
Nekaj glavnih ugotovitev.
Ni  presenetljivo,  da  smo  na  področju  turizma lahko  zaznali  zelo  veliko  število  dobrih  praks  in inovativnih ter zanimivih prijemov – vsaj za slovenski kontekst. Po drugi strani je slika letos neverjetno neenakomerna: razlike med kraji in regijami so še večje kot po navadi.

Druga značilnost. Četudi smo v ospredje postavili turizem kot pomemben razvojni vzvod, je v finalu le   malo   najpomembnejših   slovenskih   letovišč. Bolj  so  nas  prepričali  tursitično  (vsaj  zanekrat) manj  prepoznavni  kraji,  kjer  pa  so  s  spretnostjo, inovativnostjo  in  strateško  usmerjenimi  napori uspeli na področju turizma iz malega narediti veliko. Morda je prav to glavna kakovost letošnjega izbora:  da  smo  prepoznali  potencialne  uspešnice
slovenskega turizma prihodnosti.

V  osrednji  in  JV  Sloveniji  je  ponovno  daleč najmočnejši  kraj  Ljubljana  –  seveda  lanske  zmagovalke  letos nismo uvrstili v finale. Obenem so v tej regiji kandidati najmanj turistično obarvani. Težje je bilo v vzhodni polovici države. V regiji od Koroške do Posavja je bilo potencialnih kandidatk kar nekaj, a nekatere z velikimi pomanjkljivostmi.  Izbira  Laškega  in  Podčetrtka  je  bila  dokaj  na dlani. Še  več  težav  je  bilo  pri  vzhodni  Sloveniji, četudi  sta  dve  kandidatki  iz  te  regije  izrazito izstopali.

Še to: kar nekaj kandidatk je izpadlo zato, ker so se uvrstile v finale že pred kratkim. Pri odločanju smo  uporabili  načelo,  da  moramo  za  ponovno uvrstitev  med  kandidatke  odkriti  vsaj  en  močan argument,  ki  ga  nismo  uporabili  že  pri  prejšnji kandidaturi. Letos izpostavljamo tudi nekaj posebej obetavnih občin, ki jim ni manjkalo dosti do preboja v finale: to so tiste, ki jih bomo v prihodnosti še posebej opazovali.

Iz revije Zlati kamen