Varstvo otrok

Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršno koli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivnejše prav prek najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

V okviru občinskega štaba za Civilno zaščito in Občine Podčetrtek se bo usklajevalo povpraševanje staršev in ponudba zdravih prostovoljcev za varovanje otrok na domu vsem, ki nujno potrebujejo varstvo.

Varstvo bomo poskušali zagotoviti le za zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo pri delodajalcu in to izkažejo s pisnim potrdilom/izjavo delodajalca. Nujne primere poklicev smo določili na podlagi okrožnice MIZŠ, civilne zaščite in kriznega štaba naše občine:
•zaposlenih v zdravstvu,
•policiji,
•vojski,
•komunalnih službah,
•domovih za ostarele,
•službah civilne zaščite.

V primeru, da je eden od staršev doma, drugi pa v navedenih poklicih, MORA biti OTROK DOMA.

Za ta teden od 16.3. do 22.3.2020 s strani staršev ni bilo sporočene potrebe po varovanju otrok. Do konca tedna se zbirajo podatki o morebitnih potrebah za varovanje otrok za drugi teden od 23.3.2020 dalje.

Da bomo IZREDNO DEŽURSTVO na domu pod POSEBNIMI POGOJI poskušali organizirati vas prosimo, da obvestite o morebitni potrebi varstva za vašega otroka od 23.3.2020, na občino št. 03 8182780 od 10.00 do 14.00 ure. Brez potrdila/izjave delodajalca otroka v varstvo NE bomo sprejeli.

Prosimo vas, da z VSO SKRBNOSTJO presodite ali varstvo zares potrebujete ali lahko otroka kljub vsemu zaupate v drugo varstvo.

Za ostale nujne primere in pomoč lahko pokličete župana Petra Misjo tel. št. 041 794 073 ali poveljnika CZ Sandija Gobca 041 793 862.

Spoštovane občanke in občani, zahvaljujemo se vam za upoštevanje vseh navodil in priporočil. Želimo, da še naprej situacijo jemljete resno in preko medijev sledite vsem priporočilom kriznega štaba Republike Slovenije.

Občina Podčetrtek in Civilna zaščita občine Podčetrtek pozivata občane in občanke ter ostale obiskovalce n območju občine, da še naprej dosledno spoštujejo navodila NIJZ glede preprečevanja širjenja virusa COVID – 19 (koronavirus). Glavno priporočilo je, da ostanete doma in se izogibate tesnim stikom z ljudmi, posebej tistimi, ki kažejo znake okužbe ali sum nanjo. Ne zadržujte se v zaprtih prostorih, ne rokujte se, upoštevajte minimalno varnostno razdaljo in poskrbite za samozaščito. Ravnajte odgovorno do sebe in drugih.

 

Priloga: