V Podčetrtku želimo veliko knjižnico s prireditvenim prostorom

Na zadnji seji letošnjega leta so občinski svetniki Občine Podčetrtek sprejeli letošnji proračun, izrazili podporo večji (dražji) varianti izgradnje nove knjižnice, dvignili finančno podporo ob rojstvu otroka ter se seznanili z dogajanjem okrog prodaje gradu Podčetrtek in stare kašče, glede česa se ponovno svetlika luč na koncu predora.

Seje občinskega sveta v Podčetrtku kaj malo spominjajo na dolge parlamentarne razprave iz državnega hrama demokracije. Pod vodstvom župana Petra Misje so prvih enajst točk zadnje seje v letu 2017 obdelali v prav toliko minutah; brez razprave in večinoma s soglasno potrditvijo predlaganih sklepov. Tako mimogrede so tudi potrdili občinski proračun za leto 2018, ki pa je bil v glavnem usklajen že v prejšnjem  branju na minulih sejah.

In ta je za občino primerljivih velikosti težak zavidljivih 5,7 milijona evrov, od česar, tako župan Misja, gre praktično polovica za investicijske projekte. Največ v čistilno napravo v Podčetrtku, pa v ceste, kolesarske steze … ter seveda novo knjižnico.

Občina si zasluži nov hram kulture in to v širši, dvonadstropni varianti na površini cca 400 kvadratnih metrov, so bili v glavnem soglasni svetniki. Prav razprava o knjižnici ter kasneje o dogajanjih v zvezi s prodajo podčetrškega gradu in stare kašče je vzela večino časa približno uro trajajoče seje.

Obstoječa knjižnica, ki je v večlastniškem objektu v starem trgu, se poleg prostorske stiske srečuje tudi z vzdrževalnimi težavami; streha je potrebna obnove, a občina, ki nima niti tretjinskega lastništva, tega ne more izpeljati na lastno pest.

Zato bodo ubili več muh na en mah ter novo knjižnico postavili v poslovni coni (kjer je trgovina Tuš). Večja in dražja varianta je dobila podporo, ker se svetniki v glavnem strinjajo, da bi kraju prav prišla še manjša večnamenska dvorana za prireditve ki bo obsegu ne sodijo v veliko športno dvorano.

Tik pred sprejetjem proračuna so vanj vnesli še eno spremembo – na predlog Gojka Lončariča so dvignili finančno podporo občine družinam ob rojstvu otroka. Ta bo po novem znašala 300 evrov, petdeset evrov več kot poprej.

Vir: kozjansko.info