Spomenik štirinajsti v Sedlarjevem spomin in opomin

Pred spomenikom v Sedlarjevem je množica pozdravila spomin na legendarno Štirinajsto divizijo, ki je pred 72 leti, v noči iz 6. na 7. februar, prestopila Sotlo in vkorakala na štajerska tla. Zbrane sta nagovorila župan Občine Podčetrtek Peter Misja in Andrej Marinc, predstavnik združenja borcev za vrednote NOB, ki je nazorno opisal narodno osvobodilni bolj, svoje spomine na konec vojne ter se ob aktualnem dogajanju v državi zazrl še v prihodnost. Slovesnost so počastili še pohodniki, ki so tradicionalno odšli na tridnevni pohod po delu poti, ki ga je prehodila slavna štirinajsta.

Pohod XIV. divizije tudi “pohod bratstva in enotnosti”
Obmejna vasica Sedlarjevo se je v zgodovino vpisala prav zaradi slavne XIV. divizije, ki so jo sestavljale Šercerjeva, Bračičeva in Tomšičeva Brigada. Svojo pot je slavna divizija začela v Suhorju v Beli krajini, po mesecu dni prečkala hrvaško mejo na lesenem mostu v Sedlarjevem in vkorakala na štajerska, slovenska tla. Borci in borke so vsako noč prehodili od 30 do 50 kilometrov in to preko pretežno močvirnega ozemlja.

Med pohodom preko Hrvaške je imela XIV. divizija veliko podporo, zato se je njen pohod imenoval tudi pohod bratstva in enotnosti. Sovražne enote so hitro izvedele, da na Štajersko prihaja večja partizanska skupina, niso pa vedeli, da gre za divizijo. Ko so ugotovili, s kom imajo opraviti, so okupatorji hitro zbrali enote, številčnejše od divizije, in začel se je težak boj na štajerskem ozemlju, XIV. diviziji pa ni pomagala niti huda zima. Pohod Štirinajste je imel tudi izjemen nacionalni pomen, saj je bila krepitev partizanskih enot na Štajerskem ključnega pomena za kasnejši postopen razvoj slovenske državnosti.

Več na: kozjansko.info