Šmarje postaja vstopna točka za jemanje brisov. Kaj to pomeni?

Šmarje pri Jelšah je od 18.3.2020 naprej postal vstopna točka za okužene z novim koronavirusom. Kot je povedala direktorica, so se sicer z lastnim sistemom organizacije v zdravstvenem domu že takoj ob izbruhu virusa v Šmarju pri Jelšah organizirali tako, kot bi že bili vstopna točka.

Danes so na ZD Šmarje preko Ministrstva za zdravje naročili dva kontejnerja, ki bosta postavljena pred zdravstvenim domom. Eden bo namenjen čakalnici, drugi pa za ambulanto. Glede na krizno situacijo je Žerakova šmarskega župana Matijo Čakša zaprosila tudi, da se prostor mladinskega kluba v stari šoli očisti in pripravi za primer, da bodo v Šmarju potrebovali izolacijsko sobo za obolele občane. Civilna zaščita Šmarje bo priskrbela dve premični stranišči.

Dobri organiziranosti navkljub pa Zdravstveni dom Šmarje trenutno trpi zaradi pomanjkanja zaščitne opreme, predvsem mask FFP3, ki jih sicer primanjkuje povsod po Sloveniji.

Kljub temu so danes, 18. marca, uspeli z zaščitno opremo opremiti tudi Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je potrjena ena okužba z novim koronavirusom, sveže testiranih pa 15 stanovalcev. O razmerah v DU Šmarje pišemo tukaj.

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

  • ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00
  • ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84
  • ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80
  • ZP KOZJE: 03 800 26 08
  • ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: info@zd-sentjur.si.
  • Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

 

 

Vir: kozjansko.info