S sedmega pohoda po kozjanskih sadovnjakih

Že nekaj dni pred sedmim Pohodom po kozjanskih sadovnjakih je bilo po prijavah jasno, da bo udeležba pohodnikov zelo pisana. Na nedeljski pohod Po kozjanskih sadovnjakih so prišli Primorci, Gorenci, Dolenci, Korošci, iz cele Štajerske in tudi nekaj domačinov. Lepo toplo sončno nedeljo 4 oktobra se je pohoda, ki je uvod v 16. enotedensko prireditev Kozjansko jabolko 2015,  udeležilo 140 pohodnikov iz cele Slovenije.

Pohodniki so se zbrali v Podsredi pri domu krajanov. Pred pričetkom pohoda sta jih v imenu soorganizatorjev pohoda pozdravila direktor Kozjanskega parka mag. Teo Hrvoje Oršanič in predsednik Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek Ivan Šalamon. Po uvodnih pozdravih so se pohodniki z avtobusi odpeljali v Ortnice do vodnega izvira Toplice, kjer je bil start pohoda (249m/nv). V Ortnicah pri izviru potoka Buča sta pohodnike pričakala vsak na svoj način vnuk in dedi  družine Plevnik. Vnuk z igranjem na frajtonarico, dedi pa s predstavitvijo svoje vasi Ortnice in s pogostitvijo pohodnikov z domačo “slivovico”.

Podatki o poti: razdalja 13 km, zajeto območje 4,72 km2, skupaj vzpon 575m, skupaj spust 549m, največja višina 429m, najmanjša višina 243m. Skupaj 1,8 km asfaltirane poti, ostalo makadam, gozdne in travniške poti. Pohod, ki vsako leto poteka po drugem področju Kozjanskega parka je bil voden izven označenih poti. Pot sta pripravila planinska vodnika Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek Ivan in Cvetka Šalamon, pomagala pa jima je še prav tako planinska vodnica Ana Založnik.

Vir: kozjansko.info