Podčetrtek v znamenju buč, Pristava slovenske pesmi

Zadnja oktobrska nedelja je v občini Podčetrtek minila v znamenju dveh že tradicionalnih dogodkov. Istočasno sta se pričeli tradicionalna bučarijada in sejem Dotik narave in glasbena prireditev Prijatli, zapojmo, naj pesem doni v Pristavi pri Mestinju. 

Bučarijada in sejem Dotik narave privabila številne obiskovalce
Tudi letošnja rdeča nit prireditve bučarijada, (organizatorji Društvo zeliščarjev Olimje, TIC Podčetrtek in Terme Olimia), so bile seveda buče, izdelki iz buč, hrana, pecivo in nepogrešljive čarovnice. V popoldanskih urah najdaljšega dneva v letu (zaradi premika kazalcev je bil dan dolg 25 ur) so se na trgu Vasi Lipa pričeli zbirati prvi obiskovalci.

Sončno nedeljsko popoldne so tudi letos izkoristili turisti in številne družine od blizu in daleč. Za njih so pripravili delavnico rezljanja in izrezovanja buč, na voljo so bile animatorke – čarovnice. Na bogato obloženih tržnicah izključno domačih ponudnikov je bilo možno degustirati in kupiti domače izdelke in pridelke. Za bučno juho so poskrbele članice Kmečkih žena Ajda.

V Pristavi pri Mestinju nedeljsko popoldne ob poslušanju pesmi
V Večnamenski dvorani v Pristavi pa je nedeljsko popoldne minilo ob poslušanju pesmi. JSKD OI Šmarje pri Jelšah je tokrat prvič bdel nad sicer že tradicionalno prireditvijo “Prijatli, zapojmo, naj pesem doni v Pristavi”. Tudi letos je nastopilo 14 skupin (Vaški godci iz Andraža, Štefanski fantje, Vaške pevke Pristava, Ansambel Ga še ni blu, Fantje z vasi, Ljudski pevci in godci iz Kostrivnice, Ljudske pevke Ponikva pri Žalcu, Šentviških pet, VS Šentrog, Harmonikarji KD Dobje, Ljudska skupina Gallus, Pevke KUD Kristan vrh, Vaški kuharji in Ansambel Pomežik).

Prireditev je v prvi vrsti namenjena promociji in ohranitvi ljudske pesmi, na tovrstnih dogodkih pa se tudi srečajo številni ljudski pevci in godci iz drugih krajev Slovenije, ki prav tako ohranjajo ljudsko pesem ter tako izmenjajo izročila. Rdečo nit glasbenega popoldneva je vlekla povezovalka programa Mimica Kidrič.

Vir: kozjansko.info