PGD Imeno ob 110. obletnici prevzelo novo avtocisterno

PGD Imeno je v soboto s svečano sejo, parado ter s prevzemom nove avtocisterne AC 16/24 slavnostno obeležilo 110. obletnico delovanja.

Leta 1908 so se vaški veljaki na čelu z Albinom Pečarjem zaradi vse večje požarne ogroženosti pa tudi močne želje po poveljevanju v slovenskem jeziku odločili ustanoviti požarno brambo Imeno in tako zagotoviti požarno varnost v krajih Imeno in Golobinjek. Z lastnimi sredstvi so nabavili štirikolno ročno brizgalno in s prostovoljnim delom postavili prvi gasilski dom.

Kot je ob praznovanju stodesete obletnice delovanja PGD Imeno izpostavil predsednik Blaž Šelekar drugi večji mejnik v delovanju društva predstavlja odločitev vodstva društva, da se tretji gasilski dom ne zgradi na lokaciji, kjer je potres leta 1974 uničil novo zgrajeni drugi gasilski dom, ampak so se takrat odločili za novo lokacijo in v začetku osemdesetih so se začele aktivnosti za izgradnjo tretjega gasilskega doma na mestu, kjer stoji še danes.

S trdno voljo, velikimi vložki posameznikov in ob veliki pomoči krajanov Imenega in Golobinjeka so gasilci leta 1988 na osemdesetletnici odprli nov gasilski dom in prevzeli rabljeno orodno vozilo. Gasilski dom na novi lokaciji je omogočal razvoj in širitev dejavnosti gasilskega društva kot jo poznamo danes.

Tretji mejnik PGD Imeno pa predstavlja odločitev, da nov prizidek, ki je bil prvotno zgrajen kot garaža oddajo v najem za gostinsko dejavnost. Leta 1993 se je odprl Bar Gasilček, ki je v društvo prinesel pomemben lasten prihodek in s tem vplival na razvoj gasilske dejavnosti za naslednjih 25 let.  Omogočil je nabavo prve avtocisterne, gradnjo še dveh prizidkov in investicije v novo opremo. Tudi pridobitve, nove avtocisterne, ki so jo prevzeli ob visoki obletnici si brez teh prihodkov ne bi mogli privoščiti.

Ob zahvali vsem gasilkam, gasilcem, krajanom, krajankam ter vsem sponzorjem, donatorjem in botrom, ki so jim pomagali pi nakupu novega vozila, so gasilsko vozilo blagoslovili v upanju, da jim bo služilo vsaj toliko časa kot njihova prva avto cisterna, ki pri svojih 27. letih še vedno opravlja svojo funkcijo.

Vir in fotogalerija: kozjansko.info