Neformalno srečane županov s predstavniki Računskega sodišča

Sredi tedna je v prostorih Občine Podčetrtek potekalo neformalno srečanje predsednika in sodelavcev Računskega sodišča RS z nekaterimi župani občin Slovenije, ki so sicer člani nogometne reprezentance slovenskih županov. Po neformalnem srečanju, katerega namen je bil seznanitev Računskega sodišča s problemi, s katerimi se župani srečujejo, je sledila nogometna tekma med ekipama slovenskih županov in Računskega sodišča.

Župani Računskemu sodišču predstavili številne probleme
Eden izmed problemov, s katerim se srečujejo slovenski župani, je problem povprečnin za občine, saj so slednje za občine pomemben znesek. Iz njenega naslova se v skladu z Zakonom o financiranju občin financira izvajanje prenesenih nalog, ki jih morajo občine opravljati na podlagi zakonov, in v obsegu, določenem z le-tem (zagotavljanje javnih služb in izvajanje javnih programov na področjih predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, socialnega varstva ipd.).

Župani so na srečanju predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu med drugim predstavili številne sistemske težave, s katerimi se srečujejo pri izvrševanju zakonodaje.

Po končanem neformalnem srečanju pa se zbrani prestavili v Večnamensko športno dvorano Podčetrtek, kjer so se v nogometni tekmi pomerili sodelavci Računskega sodišča z reprezentanco slovenskih županov. Na koncu je slavila ekipa Računskega sodišča in sicer so župane premagali z rezultatom 5:2.

Vir: kozjansko.info