Mlaji po Kozjanskem in Obsotelju postavljeni

V mnogih krajih na območju Kozjanskega in Obsotelja so sinoči postavili še zadnje mlaje. Obiskali smo kraje v občinah Podčetrtek, mlaje so postavljali v Olimju, pred Termami Olimia, v Imenem, v Podčetrtku na Virštanju in še kje. Med drugim smo posneli ročno postavljanje mlaja pred Termami Olimia, kjer so za pravi spektakel poskrbeli domači gasilci PGD Podčetrtek.

Zgodovina postavljanja mlaja sega v dobo pred krščanstvom, seveda pa so nameni bili različni. Pri nas je navada, da mlaj, ki ga postavljamo pred prvim majem, praznikom dela, simbolizira svobodo in delavske pravice. Slednje se žal še dandanes vse prevečkrat krši, konca temu pa ni videti.

V Termah Olimia mlaj postavili ročno
Gasilci PGD Podčetrtek so pred nekaj deset obiskovalci mlaj postavili ročno, s “pikli” in “žavri”. K okrasitvi mlaja so povabili obiskovalce, ki so se z veseljem odzvali, posebej najmlajši.

Mlaj postavili tudi v Olimju in Podčetrtku
Malo manj pa so mišice gasilci in krajani napenjali V Olimju in Podčetrtku, kjer so mlaja postavili s pomočjo strojev. Seveda pa so postavitve po večini krajev občine Podčetrtek tudi letos potekale pod budnim očesom župana Petra Misje. Seveda pa so zvečer ponekod zagoreli kresovi, med drugim tudi v Podčetrtku.

Postavljanje mlajev v Pristavi, Polju ob Sotli, Sodni vasi, Selah, Vidovici, Virštanju in Lastniču
Večino mlajev so po vaseh in Krajevnih skupnostih postavljali v soboto, nekaj pa so jih vendarle v dneh pred 30. aprilom.

Vir: kozjansko.info