Vedno več migrantov na mejnih prehodih

Na mejni prehod Imeno je danes zjutraj prišlo najmanj 300 migrantov. Tega v lokalni skupnosti niso pričakovali, a so se pristojne službe, predvsem policija in reševalna služba, zelo dobro organizirale.

O stanju na mejnem prehodu Imeno župan občine Podčetrtek Peter Misja: “Na mejnem prehodu Imeno je trenutno za avtobus migrantov. Vse ostale so od 6.30, ko je prišel ponje prvi avtobus, odpeljali. Smo bili kar presenečeni, da je bila takšna gneča ob 4. uri, ker nismo pričakovali, da bi se lahko to tako prosto zgodilo, kot je to naredila sosednja Hrvaška. A nismo bili nepripravljeni. Izredno dobro se je izkazala policija, ki se je zelo hitro aktivirala, tudi ostale službe. Ob 7. uri se je vključila Karitras, ki je migrantom ponudila manjše obroke in odeje. Vsi otroci in glavnina migrantov so odšli v zbirne centre, tako da bomo zdaj še počistili za njimi.”

Peter Misja je pristojne v Ljubljani takoj obvestil o dogajanju in zahteval odločno varovanje meje: “Na meji bo treba nekaj narediti, drugače se bomo morali sami organizirati. Toliko prebežnikov ob meji, predvsem mladih ljudi, skoraj lahko rečem, da gre za študentski izlet, je pravzaprav nemogoče obvladati s strani lokalne skupnosti.”

Na vprašanje, kakšne ukrepe imajo v lokalni skupnosti v mislih, je župan odgovoril: “O tem je še prezgodaj, verjamem pa, da bo še danes na vladi sprejet ustrezen sklep, da bodo drugi varovali našo mejo.”

Ob tem je župan izrazito turistične občine opozoril na morebitne negativne učinke begunske krize na turizem. “Terme Olimia so dobro zasedene in takšno dogajanje ima lahko negativnem vpliv.”

Od 11. ure je mejni prehod Imeno zaprt v obe smeri zaradi povečanega pretoka migrantov.

Vir in več na: novice.si