Kaj bo z gradom in grajsko kaščo?

Zapuščeni grad Podčetrtek in grajska kašča, ki je zaradi vdora strehe za mimoidoče postala še nevarna, sta gotovo pereča problema v kraju. Iz obširne predstavitve kronologije, ki jo je zbranim svetnikom in novinarjem namenil župan, je jasno, da se tega občinska oblast še kako zaveda. Razbrati je, da Peter Misja od začetka svojega županovanja pred enajstimi leti dela vse za to, da bi ta “problem” rešil, oziroma ga obrnil v korist kraja in občine.

Nekajkrat mu je skoraj že uspelo grad spraviti v promet (občina je zgolj 20 % lastnik gradu, grajske kašče pa sploh ne), a vedno se je nekaj v zadnjem trenutku sfižilo. Nazadnje konec leta 2016, ko se je za praktično dogovorjen nakup nato ohladil resen britanski investitor.

Sedaj je na obzorju nov kupec iz sosednje Avstrije, a oteževalna okoliščina je, da gre za ljubitelja konj, ki si okrog gradu želi zanje primernih površin. Zato se Misja boji, da se bo raje razgledal po soseščini, kjer se prav tako prodaja grad, obkrožen z 20 hektarji ravninske zemlje.

A kot pravi Misja, bodo morali lastniki počasi spoznati, da bodo za dotrajane in napol podrte stavbe, kot so zapuščeni srednjeveški gradovi,  težko  iztržili par sto tisoč evrov. Vložek v obnovo je namreč enormen, zato vsaka resna nakupna cena potencialne investitorje odžene.

Še bolj kot z gradom je zapletena situacija z grajsko kaščo, kjer pravno sploh ni razčiščeno kdo je lastnik, saj je podjetje, ki jo je imelo v lasti, v stečaju. Tako občina nima pravice niti popraviti podrte strehe, ki se je sesula septembra letos. Kljub vsemu v občinski upravi skušajo preko odvetnikov doseči, da bi objekt vendarle nekako dobili v občinsko last ter si tako razvezali roke za nadaljnje upravljanje z njim.

Vir: kozjansko.info