Tradicionalno jurjevanje v Imenem 2015

Včeraj so v Imenem ob družabnih igrah in glasbi ansambla Zadetek slavili dobro znan slovenski praznik jurjevanje in s tem začetek pomladi. Smeh, zabava, dobra hrana in kanček prijateljske tekmovalnosti so botrovali na ta sončen pomladni dan.

Jurjevo je med Slovenci dobro poznan pomladni praznik, ki se praznuje 23. oziroma ponekod 24. aprila. Sveti Jurij, krščanski svetnik po katerem praznik tudi nosi ime, je poznan po legendi, kjer ubije zmaja (ali kačo). Starejše izročilo, ki temelji na predkrščanski religiji Evropejcev, obeležuje na ta dan začetek pomladi, sam obred jurjevanja pa poudarja ponovno rast in začetek novega življenjskega kroga. V Sloveniji je predvsem poznan folklorni lik zelenega Jurija, ki se je dandanes ohranil v Beli Krajini.

Člani MKTD Lepe strune so na ta dan v Športnem parku Imeno pripravili nabor družabnih iger ter poskrbeli za dobro hrano in glasbo. Ekipe, ki so se prijavile na tekmovanje, so se pričele zbirati že pred 4. uro popoldan, samo tekmovanje pa se je začelo uro kasneje.

Vir: kozjansko.info