Jedrčev sejem v Podčetrtku 2015

Jedrčev sejem v Podčetrtku je poleg bogate ponudbe znanilec prihajajoče pomladi. Tradicionalni sejem, ki vrsto let poteka pod okriljem TIC Podčetrtek, je poimenovan po zavetnici sv. Jedrt (zavetnica bolnišnic, popotnikov in romarjev, vdov in revežev, poljskih in travniških sadežev, romarjev in popotnikov,…). Kakor pretekla leta, je tudi tokrat privabil skoraj 80 različnih ponudnikov in številne obiskovalce.

Sv. Jedrt, ki goduje 17. marca, varuje kmeta pred nadlogami poljskih in vrtnih miši. Štejemo jo med svetnice, ki jih je slovensko ljudstvo že zgodaj vzljubilo, jih častilo in se jim priporočalo. Njen god so praznovali kot pomemben dan in zelo zaupali v njeno priprošnjo. Ta domačnost sv. Jedrt pri nas je še toliko bolj zanimiva, ker je bila njena domovina Belgija in je živela v času, ko smo se Slovenci že naselili v sedanji domovini, nismo pa še sprejeli krščanstva.

Vse daljši dnevi vrtičkarje in kmetovalce pogosteje vabijo k delu, tradicionalni Jedrčev sejem, ki se vsako leto od zgodnjih jutranjih ur odvija v Podčetrtku, je kot naročen za nabavo številnih pripomočkov, sadik ter ostalih domačih produktov.

Vir: kozjansko.info