Festival vina in čokolade 2021 tudi na prosto v Olimje pritegnil veliko obiskovalcev

Po lanskoletni odpovedi in letošnji zakasnitvi so v lahko v soboto v Podčetrtku vendarle pripravili 6. Festival vina in čokolade, edinstveni dogodek, ki z raznoliko ponudbo teh dveh produktov vabi obiskovalce od blizu in daleč. GIZ Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje je letos vabilo na pestro festivalsko dogajanje na prosto v Olimje.

Na festivalu se je predstavljalo petinpetdeset razstavljavcev, od tega 25 ponudnikov čokolad in 25 vinarjev iz vse Slovenije, nekaj je bilo tudi ponudbe domačih kmetij in rokodelskih izdelkov. Kot je že pred festivalom povedal direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjan Misja, so vse razpoložljive kapacitete zapolnili. Glavnina dogajanja se je odvijala pri samostanu v Olimju, stojnice so postavili tudi na turizmih domačih ponudnikov Jelenovega grebena, Halerja in Amona. Obiskovalci so se lahko z ene na drugo lokacijo zapeljali s turističnim vlakcem.

Koncept tako imenovane razpršene prireditve pa se je že v prvo dobro obnesel, saj so obiskovalci prostor polnili skozi ves dan. Že v dopoldanskih urah jih je v glasbenem programu pozdravil Kvartet Pušeljc in Vokalna skupina Emine, s Termami Olimia in priznanim kuharjem Urošem Štefalinom pa so se lotili še priprave kuharskih mojstrovin iz čokolade.

Nekaj minut čez poldne je sledila še uradna otvoritev festivala, ki ga je napovedala Pihalna godba iz Šmarja pri Jelšah. Organizacijska ekipa je skupaj z županom Petrom Misjo in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom simbolično nazdravila festivalu in obiskovalcem zaželela, naj uživajo ob sprehodu skozi stojnice in na degustacijah, ki so jih lahko koristili z nakupom kuponov, ob nakupu slednjih so v spomin pridobili tudi stekleni kozarec.

Popoldne so se obiskovalci na glasbenem odru lahko prisluhnili Ani Ferme, učencem glasbene šole Rogaška Slatina in duo Okustični.

Festival pa so tudi tokrat z dobrodelnim tekom za »Metulje hrabrega srca« oz. osebe, ki so obolele z redko kožno boleznijo bulozno epidermolizo, popestrili člani Društva Debra. Razglasili pa so tudi županovo vino, tokrat je ocenjevalna komisija največ točk pripisala vinu iz kleti Kokot-Amon.

Ob še drugih festivalskih aktivnostih, kot so otroške delavnice, slikarski in lepotilni kotički ter ogledih lokalnih znamenistosti so obiskovalci končno lahko spet sproščeno »zadihali« na edinstvenem dogodku, ki v naše kraje privablja največje mojstre priprave slaščic in prznane vinarje ter jih tako v dobri luči predstavlja širom naokoli.

Vir: kozjansko.info