Evropska destinacija odličnosti 2019

Destinacija Podčetrtek, ki povezuje tri občine KiO (Podčetrtek, Bistrico ob Sotli in Kozje), je bila razglašen za Evropsko destinacijo odličnosti 2019! Nova prestižna nagrada Podčetrtka, ki je v zadnjih letih postal sinonim zelenega zdraviliškega turizma, je samo še dodatna potrditev, da se ta naš turistični biser vztrajno prebija v sam vrh svetovnih zdraviliških destinacij.

Slavnostna podelitev priznanja EDEN 2019 bo 6. septembra v Podčetrtku.

Evropska komisija je za letošnjo krovno tematiko izbora Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) določila temo ˝Turizem dobrega počutja˝. V finalni izbor sta se uvrstili dve destinaciji, Dolenjska in Podčetrtek. Strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je zazmagovalko in s tem nosilko naziva EDEN 2019 izbrala Podčetrtek.

Destinacija Podčetrtek je primer dobre prakse uspešnega in učinkovitega povezovanja treh občin v slovenskem turizmu in hkrati primer dobre prakse na področju povezovanja deležnikov znotraj destinacije Podčetrtek.

Destinacija Podčetrtek posebno pozornost namenja trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je destinacija pridobila v okviru Zelene sheme slovenskega turizma in vrsta drugih turističnih nagrad, ki jih je Podčetrtek prejel v zadnjih letih.

Obe finalistki, Podčetrtek in Dolenjska, bosta deležni intenzivne promocije s strani STO. V evropski družini več kot 140 destinacij odličnosti je z letošnjim letom tako že osem slovenskih: Podčetrtek, Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče.

Ob tej priložnosti so župani občin Podčetrtka, Peter Misja, Bistrice ob Sotli, Franjo Debelak in Kozjega, Milenca Krajnc, izpostavili: »Destinacija Podčetrtek je šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Skozi visoko razvito turistično ponudbo Občine Podčetrtek in skrito, vendar kvalitetno turistično ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje smo postali destinacija, ki raznolikim turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru. Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov. Naziv Evropska destinacija odličnosti 2019 nas navdaja z veseljem in novo energijo za delo ter potrjuje, da smo na pravi poti razvoja.«

Več: kozjansko.info