Državno tekmovanje kmečkih žensk v Podčetrtku

V torek, 26. maja, je pod okriljem Zveze kmetic Slovenije in Društva kmetic Ajda potekalo 10. državno prvenstvo kmečkih žensk, kjer se je v kmečkih in športnih igrah med seboj pomerile predstavnice 30 društev iz vse Slovenije. Po skupnem kosilu in pozdravnih besedah župana občine Podčetrtek Petra Misje, predsednice Zveze kmetic Slovenije Irene Ule, predsednice Društva kmetic Ajda Francke Javeršek in mlečne kraljice Maje Širše, se je 10. državno prvenstvo začelo.

Na letošnjem prvenstvu so se tekmovalke pomerile v šestih različnih igrah, ki so od tekmovalk zahtevale veliko ročnih veščin. Sestavni del tekmovanja je bila seveda strokovna komisija, ki je ocenjevala tekmovalke. V prvem sklopu so se vse ekipe pomerile v različnih domiselnih igrah: samooskrba za zdravje, zavijanje sladkorčkov, prenašanje ajde v mlin, golf po domače in metanje žoge na koš.

V drugem sklopu pa se je osem ekip, ki se je najbolje izkazalo v predhodnih/izločilnih igrah, pomerilo še v kvizu o delovanju Zveze kmetic Slovenije, ki letos praznuje 20 let, sestavljale so geslo iz vinorodnega kraja, poskrbele so za osebno higieno in šivale elastiko v spodnjice.

Največ točk so si po oceni komisije priigrale članice Društva podeželskih žena Škocjan iz Dolenjske in tako postale državne prvakinje za leto 2015. Drugo meso so si priborile članice Društva podeželskih žena Idrija, tretjega pa Društvo kmečkih žena in deklet iz Lenarta. Med osem najboljših se žal ni uspelo uvrstiti nobenim članicam društev iz Kozjanskega in Obsotelja.

Tovrstna tekmovanja so seveda v prvi vrsti namenjena medsebojnemu druženju, spoznavanju in tkanju novih prijateljstev, kar nam je v izjavi potrdila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Slednje se je najbolj odražalo v dvorani, napolnjeni s smehom, pesmijo in plesom, kar je na odru še dodatno podžgal Klobasekov Pepi, kateremu so družbo delali tudi Pilštanjski gospodarji.

Vir: kozjansko.info