V Podčetrtku obeležili 130-letnico PGD Podčetrtek in prevzeli novo vozilo

V soboto, 20.6.2015, je bil Podčetrtek v znamenju slovesnosti, na kateri so obeležili 130-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Podčetrtek. Sicer deževni svečani popoldan se je pričel s slavnostno sejo PGD Podčetrtek, se nadaljeval s parado vozil skozi trg in se končal z osrednjo slovesnostjo in prevzemom vozila ter veselico z ansamblom Poljanšek.

Ogenj je spremljevalec človeštva že tisočletja, uporabnost energije ognja je neizmerna, neustavljiva, kot je bilo mnogokrat neustavljivo uničenje, ki ga je ogenj povzročil. V sodobnem času varovanje pred ognjem zdaleč ni edino delo, ki ga opravljajo gasilci. Zagotovo gasilce poleg tega zaznamujejo humanost, prostovoljstvo in solidarnost. V sled tega je gasilska organizacija najbolj množična organizacija, ki lahko v vsakem trenutku in povsod po Sloveniji, pa tudi izven njenih meja priskoči na pomoč, pomaga hitro, učinkovito, usposobljeno, z veliko znanja.

Zgodovina organiziranega gasilstva na Slovenskem sega v drugo polovica 19. stoletja, ko je nastalo prvo gasilsko društvo na Slovenskem in sicer požarna bramba iz Metlike, katere ustanovitev datira v september 1869. Že naslednje leto so bile ustanovljene požarne brambe v Laškem, Ljubljani in na Ptuju, leta 1871 v Mariboru, Celju in Krškem. Jože Peternelj, Franc Motoh, Žani Potočnik, Ivan Rajzinger, Jože Verbošek, Anton Kolar, Miha Fistrič, Jože in Jure Sovinc, Valentin Jurša, Anton in Miha Cvetič, Franc Zalokar, Ivan Mošet, Volavšek, Simental so bili pobudniki in ustanovitelji požarne brambe v Podčetrtku daljnega leta 1885. Nastanek in razvoj gasilstva v Podčetrtku je podrobneje opisana v biltenu, ki ga je Prostovoljno gasilsko društvo Podčetrtek izdalo ob častitljivem jubileju.

Vir: kozjansko.info